Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Entistä vihreämpää bensaa

Hervannan Nesteelle saapui entistä vihreämpää bensaa noin kuukausi sitten. On se hienoa. Hauskan asiasta tekee se, että Nesteen bensa on jo ennestään vihreää. Miten valmiiksi vihreästä eli ympäristöystävällisestä bensasta tehdään vielä vihreämpää eli ympäristöystävällisemää? Käytetään värinä vaaleanvihreää. Hauskaa. Kunhan bensa on niin vaaleanvihreää ettei sitä enää eroita valkoisesta, sen täytyy ehdottomasti olla ympäristöystävällistä?

Paljonko ympäristöystävällinen bensa maksaa? Ei harmainta haisua, mutta tietenkin enemmän kuin regular. Hintoja ei näy muualla kuin mittarissa. Toivottavasti näin on, sillä en ole koskaan tankannut sellaisella asemalla jossa kyseistä soosia myydään. Näyttää siltä, että biobensaa myydään sellaisilla asemilla, joiden tavallisessakin soosissa on biolisä. Tänä aamuna taulussa oli lukema 1.38x€, kun normaali taso on jotain 1.33x€. Biobensan täytynee alkaa 1.4€:llä.

Onko se oikeasti ympäristöystävällisempää? En tiedä. Jos bensaan lisätään 0-5% etanolia (alkuvaiheessa voi todellakin olla niin, että etanoliprosentti on 0%) ja se kuskataan Brasiliasta asti, on todennäköistä, että kuljetus-, käsittely- ja tuotantovaiheessa haaskatut energiavarat ylittävät Suomessa saadun hyödyn. Verohelpotuksia paikalliselle tuotannolle ei tarvita, jotta asiaan voitaisiin edes jollain tasolla puuttua. Saavutetuista eduista ei tingitä -kuuluu Suomalaisten yritysten ja valtion (plus paperiliiton) tärkein mantra. Onhan meillä halpaa orjatyövoimaa Brasiliassa. Mitä niistä suomalaisilla maanviljelijöistä ja kumppaneista. Vm. Mauri Pekkarinen voi pestä asiasta kätensä. Nesteellä myydään jo "biobenssaa", joten mitä te tästä enää valitatte.

Puhetta kotimaisen etanolituotannon puolesta ja vastaan. Sen perusteella kaikki ovat oikeassa. Asiat riippuvat siitä miten ne lasketaan ja aina löytyy kaava, jolla saadaan asia todistettua itselle edullisemmaksi. Muulla ei ole väliä? Välillisiä vaikutuksia ei tarvitse huomioida? Matematiikka on se joka jyrää. Tähän pätee vanha, hyvä ja rakas Black Sabbathin Iron Man:
Has he lost his mind?
Can he see or is he blind?
Can he walk at all,
Or if he moves will he fall?
Is he alive or dead?
Has he thoughts within his head?
We’ll just pass him there
Why should we even care?