Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Automaattivastaus

Tästä ei jaksaisi jauhaa, mutta ottaa niin hermoon, kun mennään helppoon...

Miksi äänitemyynti laskee? Koska piratismi on kasvanut. Tähän vastaukseen törmää aina kyseisessä yhteydessä. Viime vuonna äänitemyynti laski 16% ja tästä voidaan vetää suoraa kyseinen johtopäätös. Perusteluna käytettiin sitä, että äänitemyynti on kasvanut Ruotsissa, joten sen olisi pitänyt kasvaa myös Suomessa?!

Levyteollisuus tuhoutuu, jos ainoa vastaus laskevaan äänitemyyntiin on ainainen ininä piratismin kasvusta. Haloo! Ei ne ihmiset ostaisi muutenkaan niitä levyjä joita lataavat. Missä ovat innovaatiot ja muut yritykset kasvun parantamiseksi? 10%:n levyalella yritetään pelastaa koko teollisuus ja silloinkin on myynnissä artisteja, jotka eivät ole muuten myyneet? Huisa kampanja!

Ehkä myynnin notkahdukseen on syynä lama jne. ja sen sivutuotteena on voinut myös piratismi kasvaa, mutta se ei todellakaan ole ainoa syy. Viime vuosina olen ostanut itselleni Suomesta tasan yhden levyn ja senkin mp3-formaatissa, kun halvalla sain. Kiitos Amazonin, levyihin kulutetut jenit näkyvät Ameriikan äänitemyynnissä. Sijoittaisin rahani mielellään Suomeen, jos se olisi vähänkään järkevämpää. 20 Eur levy ei jaksa kiinnostaa, jos sen saa kotiin kannettuna 10-12 Eur muualta.

En tiedä viime vuodelta yhtään hyvää julkaistua levyä, joten tässä on ehkä osviittaa laskun syistä. Kaikki artistit alkavat olla lähtöisin Idolseista jne. ja taas uutta "artistia" leivotaan X-Factorystä. Kyllästyttää! Harva näistä artisteista osaa itse säveltää tai sanoittaa ja tuoda oman persoonallisen vaikutuksensa suomalaiseen musiikkiin.

Äänitemyynti laskee, koska kaikki on keskinkertaista pullaa. Ei jakseta panostaa laatuun vaan laulajaksi pääsee kuka tahansa Idolsin ja tangomarkkinoiden kautta. Nämä artistit syövät levysopimukset oikeilta vakavasti otettavilta muusikoilta. Bändin kypsyminen ottaa viidestä kymmeneen vuoteen ja jos bändi ei saa tässä ajassa julkaistuksi levyjä, ne lopettavat. Jäljelle jää vain Idols voittajat ja samaa pullamössöä, jota tulee joka tuutista, jota kukaan yli 10 v. ei jaksa kuunnella.

Yllä oli selvä paradoksi. Pitäisi julkaista laadukkaampaa musiikkia harvemmin, mutta silti antaa tulevien lupausten levyttää, jotta tulevaisuudessa heidän opittua tekemään musiikkia he tekisivät hyviä levyjä. Näinhän se homma toimi ennen. Oli keihäänkärki, joka toi rahaa kassaan ja he mahdollisti tuntemattomien bändien kasvun. Nykyään täytyy jokaiselle Idols finalistille antaa levytyssopimus, joten tuntemattomien artistien on lähes mahdotonta saada diiliä, koska ne rahat on kulutettu muiden tunnetumpien "artistien" levytyksiin.

Tämäkin on varmasti piratismin vika?

Tunnisteet:

2 Comments:

At 08 maaliskuuta, 2010 17:16, Blogger Marlock Birchsson said...

Joo... Mä oon ostanut viime vuonna musiikkia enemmän kuin kuin koskaan, mutta hynät on menny iTunesin kautta. Että näin. Spotifyn ym palveluiden kautta kun saa musat kuunneltua etukäteen niin niitä ei tarvi enää torrentilla ladata :)

 
At 08 maaliskuuta, 2010 17:34, Blogger dalai said...

Eli piratismi = rahat menevät suomalaisen musiikkiskenen ohi (tarkoitan tässä business puolta) parempiin taskuihin. Onhan se huolestuttava kehitys kotimaisten toimijoiden osalta, mutta siihen heidän on reagoitava muuten kuin syyttäen...

 

Lähetä kommentti

<< Home