Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

tiistaina, marraskuuta 08, 2005

Käki - Kukushka

Katsoimme eilen kyseisen elokuvan, koska Mr. JB suositteli sitä ja Maarit bongasi sen lokaalista kirjastosta. Elokuva on hyvä eli ****. Lapin maisemat viehättävät todella paljon silmääni ja vieläpä eritoten syksyiset. Huomaattehan, että lappia on myös muuallakin kuin Suomessa. Elokuvan ideana on, että kolme ihmistä: suomalainen, neuvostoliittolainen ja saamelainen, ja elokuvassa sitä ja tätä ja bla bla bla.

Ja itse asiaan, elokuva laittoi miettimään sitä kuinka hyvin ihmisen analogia toimiikaan. Jos toinen ihminen viestii aivan toisella kielellä mitä ymmärrät ja toinen vastaa taas aivan toisella, voimme silti olla saamaamme vastaukseen täysin tyytyväisiä. Olemme täyttäneet kommunikaatiotarpeemme ja sen lisäksi kykenemme toimimaan yhdessä vaikka emme tulisikaan täysin ymmärretyiksi. Esimerkiksi saamelainen voi sanoa saameksi - "Olet tosi kova puhumaan" ja siihen suomalainen voi vastata suomella - "Menen huomenna tuonne tunturiin poimimaan puolukoita." Elokuva havainnollisti tämän aivan selvästi.

Ajatelkaapa esimerkiksi tietokoneita. Jos kaksi tietokonetta kommunikoi keskenään eri protokollilla, nehän iskevät takapuolen penkkiin ja sanoa pätkäyttävät, että eihän tämmöinen vetele. Kaverihan lähettää aivan vääräänlaista dataa, enkä minä semmoisesta perusta. En tee mitään paitsi huudan: "VIRHE!" Tietokoneet ovat käytännössäkin vieläkin krantumpia, nehän voivat jutella samalla kielellä, mutta jos toisen ääntämys on vähän heikko, he eivät tule ymmärretyksi ja lopputulos on sama kuin yllä. Kyllä me ihmiset olemme hienoja luomuksia sillä tulemme toimeen vaillinaisellakin datalla. Olipahan siinä leffassa paljon muutakin, mutta katsokaapa itse...