Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

maanantaina, kesäkuuta 19, 2006

Foo bar and company

Foo barin kaltaisia ilmaisuja tulee käytettyä yllättävän usein monissa tilanteissa, kuten erilaisissa esimerkeissä. Usein niitä ei tule ajateltua sen kummemmin, että mitä ne oikeastaan tarkoittavat. Kyllähän kaikki tietävät jollakin tasolla mitä ne tarkoittavat ja ymmärtävät niiden käytön. Otin vähän selvää mistä ne ovat peräisin. Onhan meillä tämä ihana internet josta ne selviävät käden käänteessä. Seuraavassa muutaman yleisemmin käytetyn termin selitykset:
  • Foo Bar / Foobar on varmasti yleisin placehoder jota käytetään. Se tarkoittaa, että lisää tähän relevanttia sisältöä esim. http://foobar.com. Itse ajattelen, näin suomalaisena, että foobar tarkoittaa suomeksi vähän niin kuin huuhaa. Foobar on yleisyydellään aiheuttanut sen verran kysymyksiä ympäri maailmaa että RFC on katsonut tarpeelliseksi "speksata" mitä foobar tarkoittaa. Speksi on lukemisen arvoinen esim. foo:ta on käytetty sijaissananan paholaiselle - quite evil. Foobar.com on test.com:n rinnalla yksi sellaisista osoitteista joita en haluasi omistaa turhan liikenteen vuoksi. Itse käytän seuraavia dummy osoitteita: foobar.com, test.com ja empty.com. Kaksi jälkimmäistä on elossa olevia osoitteita, joten en pyydä anteeksi. Itse olette domaininne valinneet.
  • Lorem Ipsum on ihan tavallista puppua, joka ei tarkoita mitään. Sitä käytetään yleisesti kiinnittämään huomiota leiskaan tekstin sijasta ja se ilmaisee, että itse teksti ei sisällä validia informaatiota. Internetti on tietenkin pullollaan puppu- eli Lorem Ipsum generaattoreita. Kiintoisaa on, että ilmaisua on käytetty 1500-luvulta asti ja ilmaisulla on yllättäen oikea alkuperä. Huumori on kukkinut jo silloin.
  • John Doe / John Smith ovat yleisesti käytettyjä anonymous tunnuksia. Ikävä kyllä John Smith on korvaamassa John Doen ja valitettavasti olen itsekin sortunut joskus John Smithin käyttöön. Täytyy parantaa tavat - Pelastakaa legendaarinen John Doe. Onneksi eräs kolmas, Veijo Nokia, ei vielä ole levinnyt kovin laajaan käyttöön, joten sitä voi käyttää vielä ihan rauhallisella mielellä käyttäjien hämäämiseen. Tietysti jo itse Veijo Nokian käyttö englanninkielisessä tekstissä hämää lukijaa ihan tarpeeksi.
  • NN. / nomen nescio eli emme tiedä vielä kuka. NN. tekee tämän. Itse käytämme joskus termiä: "Kyllä Arska hoitaa!"
Siinäpä niitä muutamia. Jos tarve vaatii niin voidaanhan noita täydennellä lisäillä. Wikipediasta on lisää aiheesta, jos kiinnosti.