Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

keskiviikkona, marraskuuta 29, 2006

Case Fortum - a copy cat story

Yhdyn valitukseen mediaseksikkäästä sähkönhinnasta. Olen tällainen copycat.

Fortumin juupas-eipäs touhuissa toistui taas sama vanha kuvio. Fortumin nostettua sähkön hintaa muut yhtiöt tekivät saman kärppänä parin päivän kuluessa. Onnittelut! Toimitte todella ennalta arvaamattomasti, en olisi koskaan arvannut näin käyvän. Eikö yhdelläkään firmalla ole pokkaa toimia omalla tavallaan? (Teitä pieniä paikallisia toimijoita ei lasketa tähän.) Suomessa on sellainen kulttuuri, jossa peesataan muita ja piiloudutaan toisten seljän taakse ikäviä päätöksiä tehdessä. Kyllä silloin pullistellaan, kun peesataan muita hyvissä päätöksissä ja ollaan esillä keräämässä kiitoksia vaan haukkuja harvemmin.

Sähkön hintaa nostaneet yhtiöt, kuten Tampereen sähkölaitos, Oravaisten virtaus ja Kittilän kitinä, tulivat yllätetyiksi housut kintuissa. Selkä, jonka taakse he olivat piiloutuneet, otti ja lähti vikkelään. Millä hinnan nosto perustellaan nyt? Veden vähyydellä, ilman kylmyydellä, käyttämättömillä päästöoikeuksilla, poikkeuksellisen tyynillä tuuliolosuhteilla, kalliilla venäläisellä ydinsähköllä vai ihan rehellisesti sillä, että pääjohtaja tarvitsee uuden edustusauton?

Sehän on selviö, että hinnan nostoa ei voi enää perua, saati keksiä päätöksille oikeita perusteita. Nostossa kävi joko siten, että Fortum oli todella ovela ja nostatti sähkön hintaa muilla yhtiöillä, jolloin se on lähempänä heidän kalliita taksoja tai alueelliset sähköyhtiöt lähettävät provikat noston tuotoista Fortumille. Myönnän, että katsoin eilen Sopranosin, mutta se ei vaikuta tähän yhtään mitään :).

Henkilökohtaisesti yllätyin, kun luin/kuulin Fortumilla olevan noin 300k yksityisasiakasta. Voisitte harkita vaihtoa? Turha on kitistä, jos itse kannattaa heidän toimintaa. Itse kitisen sitä, että Fortumin momentum vaikuttaa myös muihin sähköyhtiöihin. Kitinäni loppuisi välittömästi, jos minulla olisi rahaa laittaa Fortumin osakkeisiin niin paljon, että nostosta aiheutuvat kulut tulisivat korvatuiksi kurssinousulla ja kasvaneilla osingoilla. Köyhän ei auta kuin rutista. That's the price of life.

Toisaalta ymmärrän Fortumin korotuksia. Pörssiyhtiön tarkoitus on tuottaa sijoittajille mahdollisimman suuri tuotto sijoitetulle pääomalle. Mikäli pääoma ei tuota tarpeeksi hyvin, sijoittajat vaihtavat maisemaa. Koska he ovat suurin toimija Suomessa, he voivat laittaa pääoman tuottamaan hyvin :).

ps. Älkää iloitko Fortumin perumisista. He nostavat sähkön hintaan heti ensimmäisten pakkasten tultua :D. Hinnan nosto on paljon helpompi hyväksyä esim. kuukauden päästä, kun asiaa on ehditty mutustella ja odotella jo marraskuusta. Ihminen on alistuva olento. Kip kap sähköytiötä vaihtamaan. Ongelmana on vain se, että halvimmat yhtiöt eivät myy sähköä meille, koska heidän resurssinsa eivät siihen riitä.

pss. Päivän pähkinä: Mikä on varastetun omaisuuden arvo, jos varastettu omaisuus koostuu kaljoista ja arvoista? Laitetaanko kioskin ikkunaan kyltti - Tästä kioskista varastettiin arpa jolla voitettiin 100k Eur?

Tunnisteet: