Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

perjantaina, marraskuuta 11, 2005

Biopolttoaineista ja rahanjaosta

YLE:n uutisissa oli eilen juttu biopolttoaineista ja kuinka EU:n direktiiviä aiheesta tullaan toteuttamaan Suomessa. Yllättävästi homma menee niin, että kuluttaja maksaa laskun. Öljy-yhtiöt saavat sekoittaa tietyn määrän etanolia bensan/dieselin joukkoon kuten haluavat ja laskun maksavat kuluttajat. Näinhän se menee helposti. Taka-ajatuksena on se, ettei valtiolla tarvitse tukea vaihtoehtoisia biopolttoaineen käyttötapoja verohelpotuksin, kuten esim. Ruotsissa on tehty. Järkevintä olisi sallia molemmat tavat. Tällöin käyttäjille jäisi mahdollisuus valita kahden tai useamman vaihtoehdon väliltä eikä valtion verotulotkaan putoaisi hurjasti. Lisäksi öljy-yhtiötkin saisivat rahaa kuten ennenkin. Mutta ei! Valtio ei halua tinkiä milliäkään verotuloistaan ja valtio haluaa antaa entistä enemmän rahaa kavereilleen eli öljy-yhtiöiden pomoille yms. Tietenkin uutisissa haastatellaan öljy-yhtiön johtajaa, joka toteaa: "Tämä on kannattavin ratkaisu." No varmasti se heille on, kun he ovat jo tehneet investointeja kyseiselle tekniikalle. No huh huh. Esim. suomalainen (onko?) polttoaineen jakelija ST1 jakelee biopolttoainetta Ruotsissa, kun Suomessa ei kannata. Onkohan tuo ruoho oikeasti vihreämpää tuolla aidan toisella puolella? Tähän väliin pitää puolustaa YLE:ä, että he ovat kyllä tasapuolisesti puhuneet kummankin ratkaisun puolesta ja esitelleet myös mm. Ruostin ja Brasilian mallin.

Tuntuu, että Suomessa on vallalla sellainen trendi, että rikkaille lisää ja köyhiltä pois. Rikkaille lisää - väitettä perustellaan sillä, että rikkaat laittavat rahansa pyörimään ja kasvattavat näin kansantalouttamme. Esim. Jos joku Suomen rikasihminen sijoittaa esim. Belgialaiseen kanatehtaaseen ja luo työpaikkoja sinne, niin sekö kasvattaa meidän kansantalouttamme? Entäpä jos hän käyttääkin rahansa siten että ostaa loistopurjeveneen Italiasta ja maksaa sen sinne jolloin hän tukee Italian kansantaloutta ja työllisyyttä? Jos vaihtoehtona on se, että rahaa saisivat "köyhemmät" ihmiset jotka ostaisivat lähikaupasta vaikkapa makkarapötkön tai uuden paidan. Eikös se kasvattaisi kansantaloutta ja loisi uusia työpaikkoja matalapalkka-aloille? Tietty, jos meillä tavallisilla ihmisillä olisi enemmän rahaa käytössä niin inflaatiopeikko alkaisi kummitella välittömästi.

[Disclaimer]: Ei sillä, että itse haluaisin lisää rahaa, koska tuhlaisin ne internetin välityksellä ympäri maapalloa. En tarkoittanut siis itseäni :)