Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

tiistaina, kesäkuuta 27, 2006

Gentle Art of Breaking Linux

Task: Päivitä Ubuntu versioon 6.06.
Precondition: Edellinen Ubuntun versio 5.10?
Result: Uusi versio toimii täydellisesti out of the box.

Ei siinä mitään, mutta levytila ei enää riittänyt. Minulla on jokin kumma perverssio (kyllä, olen elänyt ajalla, jolloin 3GB tuntui utopialta) asettaa Linux osion tilavuudeksi 3GB. Ubuntua on päivitelty 4.xx versiosta asti ja kaikkea muuta tauhkaa on tullut laiteltua joten tila yksinkertaisesti tila loppui.

Fiksuna miehenä otin toisesta koneesta kovalevyn ja asensin sen paikoilleen. Taraa ra raa. Hienoa, System/Administration/disks on sellainen levyjenhallintaosio. Tsiuh tsiuh. Siellähän se on mountattuna ja formatoituna. Äkkiä /usr hakemistoon ja linkkaamaan kaikki vähemmän tärkeä uudelle levylle eli kaikki muut kuin bin ja lib :D (brave man). Ennen uutta päivitystä buutti varuilta wintoosan tyyliin.

Heps kukkuu. X:ä ei lähde käyntiin (olen todellakin saanut X:n toimimaan, kun konffasin sen käsin. Kiitos Mr. JB:lle vinkeistä), osa komennoista ei toimi. Mitä kummaa? Jaahas, linkin ovat punaisena. Eipä se levyjenhallintaohjelma ollutkaan päivittänyt fstabia. Olipa käydä ohrasesti. Onneksi, koska olen skeptisenen ihminen, kaikki /usr hakemiston alla ollut tavara oli varmuuskopioituna vanhalla levyllä. Ei kun palauttelemaan. Sen jälkeen fstabin editointi ja varuilta buuttia. Kaikki toimii hienosti. Uudelleen linkkaus ja buutti. Täytyy katsos olla todella varma ennen peruuttamattomia muutoksia. Heijaa kaikki toimii.

Browseri käyntiin. Odottelua... odottelua... raksuttelua... toisen levyn raksuttelua... ja käynnistyihän se lopulta. Opetus: älä koskaan ripottele /usr hakemiston alta tärkeää dataa kahdelle levylle. Linux hidastuu niin että ei paljoa naurata. Kiva kuunnella odotellessa, kun levyjä luetaan vuorotellen ristiin rastiin. Osa komennoista ja libeistä on toisella ja osa taas toisella levyllä, huhhuijaa. Niitä on viisaasti linkitelty vielä Linuxinkin puolelta ristiin, ettei niitä osaa käsin jakaa kahdelle levylle hevillä, edes Lordilla.

Ei sitten päivitetä. Tai sitten vain siivoilen tauhkaa käsin tai asennan koko roskan uudelleen NOT. Vanhassa vara parempi. Taidan keskittyä jalkapalloon.