Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

perjantaina, lokakuuta 12, 2007

Aivopesua tarjolla YLE TV1 20:30 päivittäin

Uusi yritys hieman referoiden...

Minua on alkanut harmittamaan ja ärsyttämään YLE:n ja myös muidenkin medioiden harrastama aivopesu. Tämä tulee räikeimmin esille hoitajien työehtosopimusneuvotteluiden uutisoinnissa. Tuntuu, että uutisten lutettavuus on koeteltuna tämän johdosta.

YLE toitottaa lähes päivittäin kuinka väärin on hoitajien lakko, ei tietenkään ihan suoraan vaan rivien välistä lukien ja vihjaillen. Hoitajista on tehty vastuuttomia, ahneita ja kutsumustaan väheksyviä. Ei sillä, että tämä riittäisi. Hoitajien vastuulla on myös koko Suomen taloudellinen tulevaisuus. Kovilla palkkavaatimuksillaan he kaatavat kuntatalouden ja sitä myöten koko valtiontalouden. Harvoin on yhden alan työntekijöitä näin mustamaalattu.

Kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin hoitajien palkasta. Heille on luvattu samat korotukset kuin muillekin kunta-alan työntekijöille, mutta he eivät ole tähän tyytyväisiä. Syy tähän on poliitikot, jotka lupasivat auliita korotukse hoitajien palkkoihin vaalilupauksina. Yllättäen nämä vaalilupaukset on enemmän tai vähemmän syöty, mutta hoitajat eivät sitä hyväksy tällä kertaa. Toivottavasti poliitikot viisastuvat tästä hieman, jotta eivät kovin kepein perustein lupaile mitään ensi vaalien alla.

Toisaalta mitään korotuksia ei ole vielä lyöty lukkoon. Mediapelillä yritetään vaikuttaa siihen,
että yleinen mieliala kääntyisi hoitajia vastaan ja siten painostaisi heitä nopeampaan ja matalampaan palkkaratkaisuun. Hoitajat käyttävät normaalia neuvottelutaktiikkaa. Kun tavoitteet ovat korkealla, on rima nostettava hieman ylemmäksi. Sinne välille sitä kuitenkin päädytään.

Muitan vielä palomiesten ja lääkäreiden lakot. Ei silloin heitä arvosteltu näin kovasti. Kateellisia
lausuntoja kuultiin normaaliin suomalaiseen tapaan, kun jotkut uskalsivat vaatia kunnon korotuksia. Syyksi tähän arvelen silloinsen valtapuolueen SDP:n vaikutuksen. Hehän ainakin yrittävät näytellä pitävänsä työläisten puolta. Nykyisin kokoomuksen hallitessa työnantajien vaatimukset saavat huomattavasti enemmän palstatilaa. Onhan YLE valtionyhtiö, jota ohjaavat viime kädessä poliitikot. Heitä tulee siis kumartaa ja heidän mielipiteitä toteuttaa.

On ihan ymmärrettävää, että alainen täytää esimiehensä tahdon. Tässä tapauksessa
ylin esimies on valtio, jossa valtaa käyttävät poliitikot. Käydäänpä tilanne läpi esimerkin avuin:

Scenario 1: Pyydetty uutinen pyydetyllä linjauksella

Pomo: Hei kuule Matti! Tees juttu tosta hoitajien lakosta. Haastattele sitä työnantajan edustajaa ja TEHY:n edustajaa. Yritä saada siltä TEHY:n johtajalta semmonen epäselvä lausunto ja laitetaan jutun pääpaino sille työntantajan edustajalle.
Alainen: Ai ai Il Capitano
...
Kehityskeskustelussa muutaman kuukauden kuluttua:
Pomo: Mitä sinä haluasit tehdä tulevisuudessa?
Alainen: Haluasin urheiluruutuun, koska ne saavat reissata paljon ja saavat olla
tekemisissä maailman kuuluisimpien ihmisten kanssa.
Pomo: Juu, sähän uutisoit tosi hyvin sen lakon. Kyllä sinulla kykyjä on. Koetan järjestää
asian.

Scenario 2: Puolueeeton uutinen
...
Kehityskeskustelussa
Pomo: Mitä sinä haluasit tehdä tulevisuudessa?
Alainen: Haluasin urheiluruutuun...
Pomo: Juu, tota noin niin, sulla oli vähän ote hukassa sen lakon uutisoinnin kanssa.
Vähä ois parannettavaa tuossa sinun työskentelyssä ja asenteessa, jotta sulle voisin antaa hunajata. Kattellaan ens vuonna vai mitä?

Näinhän siinä käy ja valtaapitävien katsantokanta välittyy koko suomen kansalle vieläpä valtakunnallisten uutisten välityksellä. Hävetkää!

Kaipasin vain puolueetonta uutisointia. Haluaisin faktat esille, jotta voisin itse muodostaa mielipiteeni. En halua valmiiksi asenteellista uutisointia, koska osaan ajatella itsekin. Aamulehdelle propsit kohtuu hyvästä aiheen uutisoinnista. Helsingin herrojen valta ei taida tänne maakuntiin yltää. Kannattaa muuttaa tänne niin saa asioista oikean kuvan.

Oma mielipide
Hoitajilla on oikeus neuvotella niin hyvä sopimus kuin mahdollista, kuten heidän työnantajillaankin. Ei kuulu minulle. Maksetaanhan me veroillamme mitä mielikuvituksellisimpia juttuja, joten samapa se mihin ne käytetään. Systeemi korjaa kyllä ylilyönnit muutamassa vuodessa, joten turha tästä on näin paljon vouhkasta. Toivoisin YLE:ltä ja muilta vastuullista uutisointia aiheesta ja katsomaan välillä peiliin mikä on juttujen taka-ajatuksena.

Tunnisteet: ,