Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

torstaina, lokakuuta 25, 2007

Työnantajilla ei ole hauskaa

Tätä mieltä ovat työnantajat nykypäivänä. Heiltä näyttää puuttuvan kyky jäädä joskus toiseksi vaikka oikeasti eivät olekaan. Nykyisten kohtuullisen suurten palkankorotusten aikana on alkanut kuulua vikinää, että TUPO on aikansa elänyt. Mistä tämä johtuu vaikka TUPO:a ei edes sovittu?

Systeemin täytyy olla mätä, koska yöntekijät ovat saaneet tavallista suurempia palkankorotuksia. Vikinää kehiin: ”Joo ei tää oikeesti oo hyvä systeemi – aikansa elänyt.” Systeemi oli hyvä, kun he saivat voiton jolloin palkankorotukset olivat maltillisia tai niitä ei juuri korotettu. TUPO oli silloin hyvä. Osaltaan tämän seurauksena yritykset tekevät Suomessa ennätyksellisiä tuloksia. Työntekijöiden vaatiessa osaansa aletaan vikistä, että tämä ei ole hyvä juttu. Peräisin hieman selkärankaa työnantajilta.


Miksi työntekijät perivät osuuttaan? He ovat kyllästyneet jatkuviin ennätystuloksiin ja niitä seuraaviin YT-kierroksiin. Työntekijätkin haluavat osuuden menestymisestä nyt, koska huomenna heitä ei enää tarvita. Ovathan he olleet osallisena tulokseen, joten parempi ottaa hyöty nyt, kun ollaan vielä palkkalistoilla. Turhaan sitä katsotaan pidemmällä aikavälillä, kun eivät yritysjohtajatkaan katso. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Turhaa he peräävät työntekijöiltä vastuuta tulevaisuudesta, kun eivät itse näytä esimerkkiä.


Miksi työnantajat vikisevät TUPO:sta? He haluavat paikallista sopimista. He näet uskovat, että heillä on enemmän valtaa paikallisessa sopimisessa. Työntekijät ovat silloin heikommilla, koska heiltä ei löydy tarpeeksi kovia kasvoja neuvottelemaan heitä vastaan ja taas meitä viedään kuin pässiä narusta.

Pieni detailji: Jos harvat ja valitut saavat enemmän, heille on siitä hyötyä. Mikäli kaikki saavat, siitä ei ole kenellekään hyötyä, koska rahat otetaan pois keinolla tai toisella. Suuret palkankorotuksest tarkoittavat heikentynyttä kilpailukykyä ja suurempaa inflaatiota jolloin kurjuus kasvaa. Tämän vuoksi kavahdan kaikille annettuja suuria palkankorotuksia.

PS: Tämä oli päivän piristys juttu.

Tunnisteet: ,