Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

tiistaina, tammikuuta 03, 2006

Verkkosanomalehdet muutuvat maksullisiksi

Sanomalehti Kaleva on muuttamassa palveluaan osiltaan maksulliseksi. Kalevasta luen yleensä Pohjois-Suomea koskevia uutisia. Tänääkin lehdessä olisi ollut kiinnostavia artikkeleita, mutta tarkemmat jutut olisivat olleet maksullisia. Tai ainakin vaatineet kirjautumisen ja jatkossa muuttuneet maksullisiksi. Samaa harrastavat myös muut maakunnalliset sanomalehdet.

Maksullisuus on minulle vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ymmärrän, että hyvin tuotetusta sisällöstä voisi hieman maksaa, mutta koska saman sisällön saa ilmaiseksi, jos ei Suomesta, niin ulkomailta, ei siitä haluaisi maksaa. Tämä ei tietenkään koske paikallisia uutisia. Lisäksi minusta tuntuu, että verkkolehden tilaaminen vaikuttaa valinnan vapauteen. Jos maksan jonkun lehden lukemisesta ei tule surffattua toisen lehden sivuille ja luettua uutisia sieltä. Tähän lehdet pyrkivätkin ja onhan se ok heidän kantiltaan katsottuna. En vain halua olla riipuvainen yhdestä tiedon- ja näkökulmanlähteestä. Haluan asiasta monta näkökulmaa joista voin muodostaa oman näkemykseni. Useasti varsinkin verkkojulkaisuissa näkökulma on edeltäkäsin määrätty ja asiasta raportoidaan sen valossa. Siksi on hyvä käyttää useampaa lähdettä. Useamman lehden verkkojulkaisun eli lähteen tilaaminen maksaisi jo liian paljon. Maksanhan jo TV-luvasta ihan tarpeeksi :).

Kukaanhan ei tilaa nykyään sanomalehteä, koska siinä on jo päivän tai kahden vanhat uutiset tai sama juttu joka oli jo viime viikolla toisessa lehdessä. Toisaalta tuntuu kuin lehdet vaihtelisivat juttuja keskenään: "Minä annan sinulle tämän jutun, anna sinä minulle toi juttu." Koska kukaan ei halua tilata sanomalehdestä paperiversiota, jo luettuja uutisia ja juttuja, tulevaisuus on sanomalehdilläkin verkossa. Saapa nähdä saavatkohan sanomalehdet omia verkkopalvelujaan kaupaksi. Parempi saada tai he voivat laittaa lapun luukulle. Itse en vaan kuulu siihen joukkoon joka uskoisi nykyisen mallin menestykseen. Jotain uutta olisi keksittävä...