Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

keskiviikkona, kesäkuuta 28, 2006

Piensijoittajan onni ja elämä

Monesti ihmettelen seuraavaa asiaa: Miten media edistää suursijoittajien bisneksiä?
  1. Osakekurssien nousun taittuessa, siis sinä hetkenä kun se on ensimmäisiä kertoja havaittavissa reilusti itse taittumista ennen, mediassa hypetetään osakemarkkinoita ja sitä kuinka kannattaa sijoittaa. Onhan se periaatteessa ymmärrettävää lähihistorian valossa, mutta toisaalta taloustoimittajat ovat ammattilaisia. Myös siinä valossa, kun tutkitaan heidän tulojaan. Ei tietenkään suoranaisesti, mutta pala sieltä pala täältä ja kokonaisuus on valmis. Siinä vaiheessa pumpataan tavallisilta Matti Meikäläisiltä rahat pois. Piensijoittajat ostavat osakkeita kovaan hintaan ja suursijoittajat myyvät. Näin kurssit pysyvät vielä jokseenkin samalla tasolla ennen varsinaista putoamista. Eihän suursijoittajat voi enää tässä vaiheessa myydä toisilleen, kun merkit ovat ilmassa. Eivät he ole tyhmiä ja osta niitä. Ainoa keino voittojen käärimiseksi on myydä ne joillekin kokemattomille. Pankit ja media alkavat varoittelemaan ilmiöstä vasta siinä vaiheessa, kun ns. pörssiromahduksen kansantaloudelliset vaikutukset alkavat kasvamaan liian suuriksi ja omia tappioita on näköpiirissä. Osakekauppa on myös heidän bisnestään.
  2. Osakekurssien saavutettua pohjansa, jostain on saatava ihmisiä myymään osakkeita tappiolla, jotta voittojen teko tulee mahdolliseksi. Sehän käy helposti. Laitetaan mediaan vinkkejä, että kurssit laskevat vielä pitkään, jolloin nyt olisi aika hieman myydä. Toinenkin variaatio on esimerkiksi, että tappiot kannattaa joissakin tapauksissa realisoida sillä siitä saa verovähennyksiä. Onhan tämä totta, mutta verovähennyksen edukkuus suhteessa odotettavaan tuottoon riippuu monesta tekijästä, jolloin kokemusta tarvitaan. Kansa tekee mitä kansan täytyy tehdä suuremman riiston mahdollistamiseksi. Näin suursijoittajat saavat osakkeensa halvalla ja jäävät odottelemaan osakkeiden arvonnousua. Eihän kukaan järkevä ja asioista perillä oleva ihminen myy kyseisessä tilanteessa. Kokemattomuus on valttia.
Disclaimer: Ei ole dataa saati faktaa. On vain mielipide ja mutu. Kirjoitus on laadittu periaatteella - tyhmästä päästä kärsii lompakko. Olkaa siis tarkkana. Voitte helposti todistaa minun olevan väärässä vaikkakin tilastoja voidaan tulkita monilla tavoin.

ps. kukahan noita otsikoita ja aiheita laatii? Pitäisi viedä...