Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

lauantaina, elokuuta 02, 2008

TheGround.com - MP3 musiikkia verkosta

Yllätin itseni ostamalla kokonaisen levyn mp3-muodossa verkosta ja tietenkin suojaamattomana. Ostospaikkana toimi toissa viikolla internetissä mainostettu suomalainen The Ground saitti.

Perinteisesti olen ostanut kaikki musiikit CD:nä pl. muutamia kappaleita iTunesista. Olen vanhan liiton mies ja ajattelen, että levy on aina levy. Sitä pitää voida pidellä käsissä ja plärätä kansilehdykkää. Kuuntelen musiikkia 90%:sti mp3-muodossa, joten tapa on hieman ristiriitainen ja kummallinen. Olen tapojeni orja.

Mikä sai mieleni muuttumaan? The Ground myi suomalaista musiikkia mp3:na halvalla. ITunes on ollut halvin paikka ja siellä levy maksaa noin 10 Eur ja se on suojattu. Muistaakseni levy on mp3:na se on hieman kalliimpi ja harvat levyt ovat kyseisessä formaatissa. The Groundista sain levyn kuudella eurolla, mikä on erittäin kilpailukykyinen hinta ulkomaisillekin saiteille. Poikkeuksellista oli se, että musiikki on suojaamatonta ja halpaa. Tätä olen odottanut.

Ostan kaiken ulkomaisen musiikin Amazon.com:sta, koska se on ylivoimaisesti halvin ostospaikka. Nykyisellä kurssilla levyt maksavat 6-8 Eur postikuluineen, jotka ovat yleensä suuremmat kuin itse levyn hinta.

Digitaalisessa muodossa ostetun tuotteen etu on se, että kuuntelun voi aloittaa välittömästi. Ei tarvitse lähteä levykauppaan sitä hakemaan, maksaa postituskuluista tai odotella viikkojan sen saapumista. Levyhylly pysyy paremmin järjestyksessä, joten vaimo on tyytyväisempi. Levyä ei tarvitse tehdä mp3:ksi, koska se on jo valmiiksi oikeassa muodossa. ITunesin suurin miinus on siinä, että kappaleet täytyy polttaa ensin levylle ja sieltä muuttaa mp3:ksi (en luota iTunesiin, koska se on hävittänyt minulta joitain ostettuja kappaleita). Kappaleiden täytyy olla suojaamattomia, jotta tämän edun saavuttaa.

Huonoa on se, että en saanut mitään fyysistä vastinetta rahoille enkä kansilehdykkää. Levyä on hankala lainata kavereille. Ei kukaan jaksa plärätä koneen arkistoja läpi vs. levy pistää silmään hyllyssä. Kyllähän kaikilla on tikku repussa, joten siinä mielessä lainaaminen onkin helpompaa levyn bongattua. Kappaleista täytyy polttaa levy kotiin ja autoon. Levy täytyy muutenkin kopsata neljään viiteen paikkaan. Nykyinen elämä näyttää käyvän liian vaikeaksi. Täytyisi olla web-arkisto missä kaikki musiikit olisivat valmiina ja soittimet osaisivat soittaa ne sieltä out of the box. ITunesta ei lasketa, koska se ei toimi linuksissa, kännykässä eikä mp3-soittimessa.

Miten lopputulos eroaa waretuksesta? Ehkä artisti tekee seuraavankin levyn, kun saa edellisestä tuotoksesta hieman hilloa ja tietää jokun vielä maksavan hänen levyistään. Kuuntelusta ei tietenkään voi olla varma...

En ole varma jatkanko musiikin ostamista verkosta? Täytyy hieman sulatella tätä elämän suurta muutosta ja päättää miten maailma makaa jatkossa. Ehkä jatkan sekakäyttäjänä?

Tunnisteet: ,