Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2007

Onko reilua?

Subbarilla mainostettiin erään yhtyeen keikka, jolle pääsee vain muutama arvottu tyyppi. Arvontaan voi osallistua tekstiviestillä ja viestin hinta oli 1.70 Eur. Minulle tuli mieleen, että osallitstumalla maksaisin voittavan kaverin keikan yhdessä muiden ei voittaneiden kanssa. Osallistuminen tarkoittaisi, että haluaisin hyvää hyvyyttäni maksaa jokun tuntemattoman tyypin keikalle ja osallistua taloudellisesti keikan tukemiseen.

Ennen oli toisin. Arvontaan pystyi osallistumaan postikortilla à 60 penniä. Sijoitettu raha jäi tasan tarkkaan postille, eikä järjestävä taho hyötynyt siitä pennin jeniäkään. Reilua. Palkinto on palkinto ja sen on maksanut joku muu taho kuin osallistujat.

Sama pätee lottoon. Kaverit maksavat sinun voittosi. Onko hauskaa voittaa? Varmasti on, mutta todellinen voittaja on Veikkaus Oy. Hehän eivät palauta kaikkia veikattuja rahoja kuluttajille, kuten hyvä tapa olisi vrt. kaverit laittavat 2 Eur panoksen, joka annetaan voittajalle periaatteella. Turhaan me suomalaiset elätämme Matti Ahteita ja kumppaneita omilla rahoillamme. Annetaan valtion tehdä se meidän verorahoillamme. Valtiollinen lotto. Hankitaan Leonid Breznev arpomaan numeroita.

Kaiken lisäksi Veikkaus esittää suurta hyväntekijää. Täytyy ottaa huomioon, että he tekevät hyvää meidän rahoillamme, jolloin kunnia (kuka sitä nyt haluaisi) kuuluisi meille ei veikkaukselle. Rahat auttaisivat hyväntekeväisyydessä paljon paremmin, jos emme lottoaisi vaan antaisimme samat rahat hyväntekeväisyyteen. Olisi yksi välistävetäjä vähemmän, jolloin sijoitetulla rahalla olisi parempi kate. Lisäksi voisimme itse päättää mikä meistä on tärkeätä. Tämä vähentäisi Veikkauksen valtaa rahojen jaossa. Hehän pystyvät hyvin pitkälle päättämään mitä avustus- ja kulttuurimuotoja maassamme elätetään.

Me suomalaiset olemme kateellista kansaa, mutta samalla aiheutamme itsellemme lisää kateellisuutta, koska tuotamme keskimäärin yhden miljonäärin viikossa. Teemme tämän omalla kustannuksellamme ja vieläpä kohtuullisen huonolla hyötysuhteella.

PS. En ole koskaan lotonnut. Huomaako?

PSS. Ote kapteenin lokikirjasta: Tänään huhtikuun 11. päivänä Tampereella ukkosti, salamoi ja satoi räntää. Ihmeellistä!

Tunnisteet: ,