Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

keskiviikkona, elokuuta 13, 2008

Tiedostojen salaus linuxissa

Bongasin erään Tietokone-lehden blogin kommenteista mainion ohjelman TrueCrypt. Se on kätevä tiedostojen salausohjelma. Itse asiassa ohjelma luo salatun levyn tai virtuaalisen levyn koneelle, joten yksittäisiä tiedostoja ei tarvitse salata. Kopioi salattavat tiedostot cryptatulle levylle.

Ohjelma on erittäin yksinkertainen käyttää. Mikäli haluat salattujen tietojen olevan näkyvillä, mounttaat (ohjelman kautta) levyn systeemiin ja mikäli haluat niiden olevan piilossa unmounttaat levyn systeemistä. Voilá, voiko paljon yksinkertaisempaa enää ollakaan? Yksityisellä käyttäjällä on harvoin tarvetta salata koko levyä, joten virtuaalinen levy on kätevä ja helppo luoda.

Itse ajattelin laittaa salasanoja (hys hys) mountin taakse. Nehän ovat siellä turvassa, koska kukaan ei pääse niihin käsiksi ellei saa puristettua mountin salasanaa minulta ja tietää kyseisen konstruktion olemassaolon (tämän jälkeen se on todella salainen). En nimittäin muista näitä talletettuja salasanoja itse. Osa salasanoista on talletettu kännykkään PWManager-ohjelmalla (hävytön mainos!), mutta niiden käsiin saamiseksi täytyy klikkailla liikaa ja puhelimen käyttö on muutenkin liian hidasta.

Toinen käyttökohde voisi olla se, että salaa USB-tikun tiedot kyseisellä ohjelmalla, mikäli minulla olisi arkaluontoista materiaalia kuljetettavana. USB-tikun mukana tuleva salausohjelma ei näet toimi linuxilla.

Ohjelmasta jäi erittäin positiiviset kokemukset. Asennukseen ja virtuaalisen levyn tekoon meni noin viisi minuuttia. On perin harvinaista, että asennus ja käyttö on näin helppoa linuxissa.

PS: Ohjelma toimii windowsilla ja muillakin järjestelmillä...

Tunnisteet: ,