Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Etsitään reilua kauppiasta

Missä ovat reilut kauppiaat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta? Johtuuko reiluuden puuttuminen liiasta ketjujen ohjailusta? Luultavasti sillä ihmisten ahneuden kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

Viimeksi ihmettelin erästä DVD-levyä Citymarketissa, jonka hinta oli 22.95 Eur. Itse maksoin samasta levystä ~6.95 Eur Kodin1:ssä. Asiasta tekee huomionarvoisen se, että kaupat kuuluvat samaan ketjuun, joten hintojen olettaisi olevan edes hieman samalla tasolla. Tekisi mieli tarkistaa vielä Anttilan hintataso kyseisen leffan osalta (6.99 Eur NetAnttila). Mitä voimme tästä päätellä?

Kaupat ovat selvästi profiloituneet. Citymarketissa ei haluta viedä muiden ketjujen markkinoita vaan esim. DVD-levyjä myydään hinnalla jolla tavallinen DVD:n ostaja ei niitä osta. Ostajana on asiakas jolla on ”todellinen” pakko saada juuri nyt heti ja tässä kyseinen levy. Citymarketissa on kaikkea, joten heidän on sitä tarjottava muuten asiakas siirtyy toisen marketin asiakkaaksi. Hyvinkin ymmärrettävää sillä em. DVD-levyjä myyvät kaupat (Kodin1 ja Anttila) tekevät niillä hyvää bisnestä, joten miksi estää asiakkaita virtaamaan kauppaan levyjä hakemaan. Ties vaikka jotain muuta tarttuisi sattumalta mukaan (ainakin silloin kun vaimo, lapset, tyttöystävä tai koira sattuu mukaan). Voitto asiakkaasta. Jesh! Toivioreissun jälkeen on enemmän kuin kiva tulla Citymarkettiin hakemaan ruokaa jolloin taas tarttuu jotain mukaan. Haistakaa…

Tästä innostuneena muistin yhden vertailun lisää. Eräs peli oli pari jeuroa halvempi Citymarketissa. Tällainen pari jeuroa menee ehkä kauppiaan huolimattomuuden/pelivaran piikkiin, mutta oikeammin lelut ovat enemmän Citymarketin tuotteita, koska siellä käy enemmän lapsiperheitä. Kodin1:seen mennään mieluummin ilman lapsia ja mikäli lelut ovat pääasiallisena kohteena, ostajina toimivat mummot ja vaarit ja lahjojen ostajat. Heillähän on rahaa millä mällätä, joten hinnoilla ei ole niin väliä. :D->-<.

Tällainen ihmisten kierrätys/ohjailu kaupasta toiseen ei ole kovinkaan järkevää näin omalta kannalta saati ekologisesti. Ketju-uskollisuutta koetetaan lujittaa Plussa-pisteillä, jotta asiakas ei vain erehtyisi väärän ketjun kauppaan, kun hänet on pakotettu hakemaan osta tuotteista esim. DVD-levynsä toisaalta.

Mistä löytyisi se reilu ja kapinallinen kauppias, joka myisi tuotteet normaaliin keskimääräisen halpaan hintaan, jotta asiakkaan ei tarvitsisi tuntea, että taas häntä huijattiin ja rynnätä toiseen kauppaan. Marketit ovat hyvä asia, mutta mikäli ihmisiä ohjaillaan edellä mainituilla tavoilla, se on konseptina ihan turha. Marketeissa tarjotaan kaikkea, mutta sitä ei kannata sieltä ostaa. Kiva ristiriita. Mikäli marketeissa myytäisiin kaikki normaaliin edulliseen hintaan, sieltä voisi ostaa kaikki kerralla eikä edes haaveilla toisista kaupoista. Voi sitä valtavaa rahan määrää, joka virtaisi kauppiaan kassoihin. Olisiko mahtavaa? Tästä syntyisi tietenkin se epäkohta, että kauppias saisi liikaa valtaa meidän elämästä, koska hän päättäisi tuotteista (kapinallinen kauppias päättäisi tuotteista ja hinnoista ei ketju) ja siten tauhkasta jota kannettaisiin kotiin.

Mikään ei ole lopulta hyvää. Utopia my ass. Älkääkä ehdottako reiluna kauppiaana juuri häntä.

Disclaimer (jälleen):
K-ketjua on käytetty esimerkkinä, mutta sama pätee myös muihinkin ketjuihin.

Tunnisteet: