Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

torstaina, helmikuuta 01, 2007

YLEn vaalioraakkeli on avattu

YLE avasi vaalioraakkelinsa lupauksiensa mukaan helmikuun alussa. Kipin kapin kokeilemaan aitoa suomalaista nettitestiä.

Yritin muistella miten olen äänestänyt vuosien saatossa. Muistaakseni en ole koskaan äänestänyt henkilöä, jonka olen saanut tietoisuuteeni vaalikoneen kautta. Konehan näyttää olevan aivan turha minun kannaltani? Ehkä se ei ole turha sillä saahan siinä miettiä mitä mieltä on mistäkin asiasta. Koneen tehtyään tietää mitkä asiat kuuluvat politiikkaan ja mitkä eivät - mistä saa puhua ja mistä ei. Minusta on todella hyvä, että ihmisille syötetään kaikki asiat valmiina ja mielellään valmiiksi pureskeltuina, jotta kenenkään ei tarvitse muodostaa asiasta omaa mielipidettä. Vallan tehokasta sanoisin.

Tein viime vaaleissa kokeen, jossa tein oraakkelin useamman kerran peräjälkeen. Tulokset olivat jokaisella kerralla hieman poikkeavat. Testi kertoi kyllä vahvoista mielipiteistä, ehdotetuista ehdokkaista päätellen, mutta myös siitä, että mentaliteettini näyttää olevan hällä väliä. Toisaalta mielipiteen vahvuus eri kysymyksissä saattaa vaihdella joka taas johtaa eri ehdokkaisiin. Tyylini taitaa olla - ollaan nyt vaikka tätä mieltä tällä kertaa. Olen selvästikin poliitikkojen ihannevävy ainesta.


Vaalikoneissa on yksi erittäin hyvä piirre, oppii tuntemaan muutaman alueellisen poliitikon nimen. Tietää, että ainakaan näitä ei kannata äänestää. Se helpottaa suunnattomasti vaalipäivän arpomista, ketä tulisi äänestää. Helpotus on sitä suurempi mitä useammin on tehnyt vaalikoneen ja mitä useamman ehdotelman ja vastustelman on sieltä lukenut.


Suhtautukaamme vaalioraakkeleihin kaikella kunnioituksella ja varauksella.

Tunnisteet: