Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

torstaina, helmikuuta 07, 2008

Miksi bensa on kallista?

HS:n julkaiseman Neste Oilin tuloksen perusteella pääsemme laskemaan paljonko litra bensaa maksaa pyöreästi, kun se lähtee jalostamolta:

1 barreli maksaa 10.46 USD. Kun tämä muutetaan euroiksi 10.46 / 1.40, hinta on pyöreästi 7.5 euroa barrelilta. Barreli on tilavuudeltaan 159 litraa (joo jenkit ovat mahtavia), josta seuraa litran maksavan 4.7 senttiä, kun se ostetaan jalostamolta. Mitä kummaa, bensahan maksaa mittarilla 1.40 Eur? Mistä tämä kolmikymmenkertainen ero johtuu? Valtion verotuksestako?

Oletetaan pyöreästi, että polttoaineen hinnasta noin 80% on veroja eli 0.2 * 1.40 = 0.28 euroa. Tästä saamme Suomen polttoainemarkkinoiden kateen, joka on 23.3 senttiä litralta (0.28 - 0.047). Tästä tietenkin vähennetään tukun, kuljetusten, kiinteiden kustannuksten jne. aiheuttamat kustannuksen, joten loppujen lopuksi kate ei olekaan kovin suuri.

Olettakaamme, että normaalissa kaupankäynnissä saatava kate on noin 20%:n luokkaa eli se tekisin 1.40 eurosta 28 senttiä, mutta eihän tämä edes mahdu tuohon 23.3 sentin bensamarkkinoiden osuuteen. Olkaamme syyttämättä bensa-asemia hintojen korkeudesta ellen ole sitten tehnyt karkeaa virhearvioita näissä laskelmissa. Korjatkaa, jos ja kun olen väärässä. Näiden laskelmien perusteella joka sentti merkka eli size does matter! :D

Myönnän tämän olevan hieman yksinkertaistetun esimerkin, mutta oletan sen antavan suuntaa miten bensan hinta rakentuu. Ja se bensahan maksaa, koska Suomen valtio haluaa rahnaa!

Tunnisteet: ,

2 Comments:

At 10 helmikuuta, 2008 12:12, Blogger Marlock Birchsson said...

Eiköhän se huoltsikoitten kate tuu kaljan ja kahvin myynnistä. Porukka tankkaa siinä sivussa, jos tankkaa. Laskeppa huvikses päivän vanhan juhla -mokan litrahinta huoltoasemahinnalla ja paljonko siitä jää katetta :)

 
At 11 helmikuuta, 2008 09:09, Blogger dalai said...

Sitä minä tässä juuri tarkoitan, että ei kannata valita bensan hintaa vaan jotakin aivan muuta ;)

Yleensä kuulee valitettavan bensan hintaa...

Join kerran kaakaon eräässä kahvilassa hintaan 3.5 Eur. Olisinko markka-aikaan juonut 21 mk:n kaakaon? Tuskin. Tämä oli juuri euroon siirtymisen jälkeen ja jäi elävästi mieleen traumana. No kaakaota piti juoda :D

 

Lähetä kommentti

<< Home