Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

maanantaina, helmikuuta 18, 2008

Tiedostojen jako koneiden välillä

Nokia osti loppuvuodesta firman nimeltä Avvenu ja sitä kautta se on tullut tietoisuuteni. Firma tarjoaa tiedostojen jakoa koneiden välillä ilmaiseksi. Mikäli haluaa jakaa tiedostoja koneen ollessa kiinni, joutuu siitä hieman maksamaan. Muuten palvelu on ilmainen. Palvelua pääsee käyttämään myös kännykällä. Tämähän on selvää, koska Nokia osti firman.

Kokeilin palvelua ja jaoin työpaikalta henkilökohtaisen kansion jossa minulla on kuvat ja musiikit. Näin voin pitää musiikit ja kuvat synkassa työpaikan ja kodin välillä kohtuullisen kätevästi. Ei tarvitse roudata datoja tikulla. Jätän vain koneen päälle ja kotona lataan tarvittavat filekset selaimella. Nopeus ei tietenkään päätä huimaa. Esimerkiksi 70 Mb:n pompsissa kestää noin 20 minuuttia. Tulee vanhat hyvät ajat mieleen.

Palvelu vaatii arvatenkin client-softan koneelle eikä se pyöri linuksissa. Mikäli haluan kotikoneelta fileksiä työkoneelle joudun uppimaan ne selaimen kautta. Jako ei toimi automaattisesti näin kuin toiseen suuntaan. No linux-käyttäjänä olen tottunut syrjintään, koska en ole bisneskriittinen käyttäjä.

Avvenu mahdollistaa myös tiedostojen jaon muiden kesken. Palvelusta voi lähettää kaverille linkin ja asettaa jaolle ajan kuinka kauan se on toiminnassa. Yllättäen musiikkitiedostoja ei voi jakaa. Musiikkimaailman edunvalvonta ulottuu tännekin asti.

Seuraavaksi pakollinen puhelinaspekti: Miksi käyttäisin palvelua puhelimella? Ehkä haluan uppia jotain koneelleni? Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää sähköpostia puhelimen selaimen kustannuksella. Palvelun kanssa sählätessä palaa aikaa paljon enemmän kuin tiedoston liittäminen sähköpostiin ja sen lähettäminen. Posti on jo perillä, kun olet saanut logattua itsesi palveluun. Ainoa asia, jonka näkisin käyttökelpoiseksi, on esim. biisin tai kuvan imutus puhelimeen, jonka haluaisin välttämättä kuunteluttaa/näyttää jollekulle. Muuten palvelu on kohtuu turha puhelimelle.

Palvelu on kiintoisa ja saatan alkaa käyttämään tätä. Käytettävyys ratkaisee, mutta siitä on vielä vaikea sanoa mitään. Ehkä pitäisi tutustua muihin vastaaviin palveluihin, jotta tähän saisi hieman perspektiiviä. On tätä helpompi käyttää kuin SSH-yhteyttä kodin ja työpaikan välillä. SSH-yhteys vaatii kikkailua, jotta sitä pääsee edes käyttämään, koska työpaikkojen palomuurit eivät ole kaikista ystävällismielisimpiä. Tietty Avvenukin tarvitsee reiän tulimuuriin/proxyyn/wherever, jotta clientti pääseee jakamaan kovalevyä. Kokeilkaa itse niin tiedätte paremmin...

Tunnisteet: ,