Laamat.com

Kai täällä keskitytään kaikenlaisiin järjettömyyksiin?

tiistaina, maaliskuuta 04, 2008

USB dongle alias mobiililaajakaista

Seuraa varoituksen sana: Älkää hyvät ihmiset uskoko, että mobiililaajakaista on oikeasti 1 Mb tai enemmän. Tämä on teoreettisesti mahdollista. Verkon kapasiteetti on yleensä niin pieni, että jos samassa talossa sattuu asumaan toinen mobiililaajakaistan käyttäjä, kaista loppuu kesken. Sittenhän operoidaan paljon pienemmällä kaistalla. Lisäksi harva asuu alueella, jossa on oikeasti mahdollista saada 1 M yhteys saati, että qso:n laatu oli sellainen, että se vastaisi kiinteää megasta yhteyttä. Ottakaa myös huomioon verkon viipeet suhteessa kiinteään laajakaistaan. Ne ovat ihan eri kertaluokkaa. Huomatkaa myös, että harvoin se puhelin on 3.5 tai 3 G:ssä on kiini datayhteyden aikana. Tällöin käytetään EDGE:ä, jonka teoreettinen nopeus on 384 kbit/s (tai ainakin joskus oli). Mikäli satut asumaan esim. 3.5/3 G tai 3G/EDGE rajoilla, mokkula vaihtaa verkkoa mistä taas aiheutuu viivettä.

Yhteenvetona mainitsen (hihasta heittäen empiirisen arvauksen), että 1 M mobiililaajakaista vastaa ehkä 100-300 kbit/s kiinteää laajakaistaa. Tästähän ei tietenkään ole tutkimusta tehty, koska se veisi markkinat mobiililaajakaistalta. Kirjoitin tämän kirjoituksen, koska en ole tavannut yhtään tyytyväistä mobiililaajakaistan käyttäjää, varoitukseksi. Onneksi harvat valveutuneet käyttäjät niitä hommaavatkaan.

Toisaalta teleyhtiöt yrittävät parantaa verkon laatua ja kapasiteettiä, jotta verkko olisi käytettävissä. Mobiililaajakaistan huonouden huomaa juuri mokkulalla, koska se laitetaan läppäriin kiinni ja annetaan sen prosessoida sivuja. Kännykässä yhteyden hitautta ei havaitse, koska puhelin ei jaksa renderöidä dataa tarvittavalla nopeudella tai se näyttää sivut yksinkertaisemmin. Toisaalta mobiililaajakaista tuottaa operaattoreille huonommin kuin oikea mobiilikäyttäjä, joka maksaa siirretystä datasta eikä kiinteää kuukausierää. Tämä taas puoltaisi operaattoreiden haluttomuutta nostaa verkon kapasitettia, mikäli se aiheutuu pelkästään mobiililaajakaistan käyttäjistä.

Suosittelisin mobiililaajakaistaa ihmiselle, joka asuu kaupungin keskustassa, on paljon liikkellä ja muuttaa usein tai tietää oikeasti mihin on rahansa sijoittamassa. Muuten kannattaa pitää kiinteä yhteys ja hoitaa surffailut liikkeelä ollessa puhelimella.

PS: Sori huonosta muotoilusta ja sekavista kappaleista.... Ei vaan jaksa/ehdi...

Tunnisteet: